december 2012

Wintersnoei druiven

Groene passie

Toegang tot het toilet

Vergeten groenten

Nieuwjaarsreceptie/agenda

Meststoffen

Inhoud:
{

Groene Passie

 

Jazeker, de reis naar Apeldoorn was ver maar het was toch de moeite waard.

De eerste vakbeurs voor volkstuiniers in Apeldoorn is alweer geschiedenis.

Het initiatief om eens een beurs voor volkstuiniers te organiseren is goed geland.

De beurs werd goed bezocht en er was heel veel te bekijken.

De allernieuwste kweek en zaaihulpen, het nieuwste op het gebied van eigen compost en wormenmest. Fantastisch mooie gereedschappen voor allerhande werkzaamheden voor tuinwerk.

Een nieuwtje op dit terrein was het bronzen tuingereedschap. Nou ja, nieuwtje, de beroemde natuurwetenschapper Victor Schauberger ontdekte reeds in de 30-tiger jaren de gunstige eigenschappen van bronzen tuingereedschappen. Het is ook al heel lang kleinschalig toegepast en verkrijgbaar.

Maar sinds een paar jaar is er sprake van een doorbraak. Nee, goedkoop is het niet maar het

Is wel een heel leuk en praktisch cadeau om (aan jezelf) te geven.

Het aanbod van biologische zaden was heel ruim en ook in de randgebieden van volstuinieren was er van alles te zien en te proeven. Sets voor een eigen bier/wijnmakerij ,inmaken van voedsel,gifvrije verf voor woning en tuinhuis, sapmakers volgens een heel nieuw systeem, diverse boekenstands en natuurlijk de workshop die gedurende de dag werden gehouden waren een welkome onderbreking en ook zeer de moeite waard. Kortom een beurs om niet snel te vergeten , volgende keer gaan we allemaal misschien wel met de bus van Levenslust.

 

Vernieuwen toegang tot het toilet

Het is de laatste maanden verschillende keren voorgekomen dat er leden opgesloten waren in het toilet.
De reden hiervan is dat het slot versleten is en niet meer te vervangen is door eenzelfde slot met de huidige sleutels. Omdat ook het kozijn en deur aan vervanging toe zijn, hebben we besloten alles in zijn geheel te vervangen.
Nadeel is dat er een nieuw slot geplaatst moet worden en dit houdt tegelijkertijd in dat er
nieuwe sleutels bijgemaakt moeten worden die ook weer omgeruild moeten worden met de “oude” sleutel.
Met een leverancier hebben we een goede deal kunnen maken wat de prijs betreft.
Het bestuur heeft besloten dat er nu statiegeld voor de sleutels gevraagd wordt: deze is vastgesteld op € 5.00. Voor ontvangst van de nieuwe sleutel moet ook getekend worden.
Als u een nieuwe sleutel komt omruilen/ophalen in ons tuinhuis kunnen we die aanbieden voor het geringe bedrag van € 2.00.
Dit houdt in dat als u onverhoopt stopt en de sleutel weer inlevert u ook weer € 5.00 terug krijgt.
Het is nog niet bekend wanneer de nieuwe deur zal worden geplaatst, maar zodra dit bekend is zullen we u daarvan op de hoogte stellen.
De sleutels kunnen op zaterdag opgehaald worden.
Wintersnoei druiven

De twee mogelijke snoeivormen in de winter zijn:

1. Vormsnoei

Men kan druiven een bepaalde vorm geven:

ofwel in snoer
ofwel in espalier of leivorm.  
een leivorm
Een snoer bestaat uit slechts één gesteltak die men omhoog leidt.

Een espalier uit 3 tot 4 gesteltakken per druivelaar. Deze gesteltakken dienen 40- tot 50 cm uit elkaar te staan, dit laatste om ze voldoende ruimte te bieden tot ontwikkeling van de ranken. Op deze gesteltakken komen later ranken met eventueel druiventrossen op.

Men vertrekt steeds van een jonge plant met sterke scheut. Deze scheut wordt ingesnoeid op 60 cm boven de grond. Op deze wijze ontstaan er 3 tot 4 ranken die men moet leiden en vastbinden tot een espalier of leivorm.
Ieder jaar snoeien we de zijranken van de nieuwe gesteltakken in op een paar ogen en de verlengenis wordt ook ieder jaar op 60 cm ingesnoeid teneinde voldoende zijscheuten te bekomen. Het snoeien van de verlenging houdt op tot wanneer onze gesteltak van de druivelaar de gewenste hoogt bereikt heeft. Deze laatste vormen later de definitieve gesteltakken die de ruggengraat van de druivelaar wordt en die vele jaren de vorm zullen bepalen.

2. Onderhouds- of vruchthoutssnoei
Wanneer de druivelaar zijn definitieve vorm heeft, dienen we jaarlijks de gesteltakken te snoeien willen we vruchten bekomen en ook de druivelaar binnen bepaalde perken te houden. Een druivelaar vóór de snoei ziet er vrij wanordelijk uit vooral wanneer men geen zomersnoei heeft toegepast.
Beginnen met snoeien doen we best onderaan de gesteltakken en zo tot bovenaan de druivelaar tot op zijn definitieve hoogte.
Elke zijscheut op de gesteltak wordt ingesnoeid op 2 à 4 ogen.
Afhankelijk van de soort (Boskoop Glory: 2- en Witte Van der Laan: 4 ogen). Uit deze ogen ontstaan in de loop van het groeiseizoen nieuwe ranken waarop eventueel trossen komen.
Te oude en slecht geplaatste takken snijden we weg tot op een stomp. Zieke of dode takken snijden we weg zodat deze geen bron kunnen vormen van latere ziekten. Wanneer we op een stomp snijden kunnen er echter via minuscule en in rust zijnde ogen of « slapende ogen » nieuwe ranken of takken ontstaan, wat verjonging van de druivelaar teweeg brengt! Wanneer de druivelaar goed gesnoeid is zijn de gesteltakken met de kleine zijtakjes duidelijk zichtbaar

Ziezo nu nog het snoeimateriaal reinigen en wegbrengen en onze druivelaar oogt al heel wat anders, vooral opgekuist en netjes, nu maar hopen op een warme zomer met hopelijk veel en heerlijke druiven onmiddellijk binnen handbereik.
Vergeten groenten door Ton Vreeken

Op dinsdag 27 november zagen en hoorden wij Ton Vreeken in het
Ter Reede Speeluus spreken over "vergeten groenten".
De Levenslust volkstuinleden waren in er in flinke getale op afgekomen.
Hij blijkt de derde generatie in het bedrijf te zijn, wat voor de tweede Wereldoorlog door zijn grootvader begonnen is.
Terwijl zijn grootvader en later ook zijn vader zich toelegden op de veredeling van planten en zaden, begon deze Ton Vreeken zich hoofdzakelijk meer toe te leggen op de verkoop van zaden en dan in hoofdzaak op de wat minder bekende- oftewel vergeten groenten.
Hij had de pech dat er in de vorige eeuw tijdens een flinke brand, veel zaaigoed vernietigd was en ze weer van vooraf aan moesten beginnen.
Als zoon uit een gezin van 11 kinderen (4 zonen en 7 dochters) nam Ton de zaak van zijn vaderin de 80er jaren over en stortte zich op de vergeten groentezaken.
Hij vertelde dat er veel hiervan op Tholen uitgezaaid en uitgeplant (=vermeerderd) wordt.
Moesten ze het in het in het begin enkel via een verkoopcalogus verkopen en lukte dat niet optimaal, met de opkomst van internet ging het veel beter met het bedrijf en ook met de verkoop van o.a. vergeten groenten.
Tegelijk gingen de mensen steeds meer waarde hechten aan die oudere groenten en de waardering voor hun smaak en specifieke eigenschappen.
De winkel in Dordrecht staat er dan ook vol mee: heel veel rekken met zaden.
Tevens maken steeds meer biologisch gekweekte zaden en aardappelen deel
van het assortiment uit te maken. De oude, historische rassen, maar ook de Phytophthora-resistente aardappelen vinden een steeds grotere aftrek.
Via een beamer kwamen diverse groenten op het grote doek terecht en Ton gaf daar de nodige informatie bij met daarbij interessante anekdotes.
Hybride spruitjes zijn allemaal tegelijk goed, de vergeten soorten pluk je van onderaf en zijn dan ook nog pittiger ...
De bonen zijn rond het jaar 1500 naar Europa gekomen, tegelijk met de maïs.
De puntpaprika's leerden we vanuit de zuidelijke landen veel later kennen.
In de pauze was er gelegenheid zaden en zaadsetjes aan te schaffen, tevens
diverse tuintoebehoren en prachtige boeken ...
Het geheel was educatief en zeer leerzaam, want nu blijkt dat er in ons natte
Nederland steeds meer planten (dan we al wisten) van natte voeten last kunnen hebben.
Neem nu de uien, knoflook e.d.: die moeten we om die reden wel op een hoger bed zetten !
Dat deden we al bij de frambozen, benieuwd bij wat het nog meer zal komen .
Een geslaagde volkstuinavond, dat was het in elk geval wel.
Fons Wijnacker
Meststoffen

Op de bestellijst welke u heeft ontvangen staan een aantal meststoffen vermeld. Wij willen in het kort een beschrijving geven van deze meststoffen zodat het voor u wat duidelijker is waar deze voor gebruikt kunnen worden. Uiteraard is het niet mogelijk om gedetailleerd op iedere meststof in te gaan. Hierover is er op internet en in boeken genoeg terug te vinden wanneer u hierin geïnterresseerd bent. Een kleine verklaring geven we hier echter toch om dit artikel misschien voor u wat leesbaarder te maken Er wordt bij de beschrijvingen gesproken over NPK en MGo en dit staat resp voor Natrium, Phosphor, Kali en Magnesium oxyde.

DCM MOESTUINMESTSTOF:

DCM Organische Meststof voor Groenten (NPK 6-3-12 + 2 MgO).

Ÿ
Bemestingsschema voor de groentetuin (dosis per 10 m²):
Ÿ
vruchtgroenten: tomaten, komkommers, courgetten  1,5 - 2 kg
Ÿ
wortel- en knolgewassen: wortelen, radijzen, knolselder  1 - 1,5 kg
Ÿ
aardappelen        1 - 1,5 kg
Ÿ
bladgroenten: sla, spinazie, selder, veldsla, peterselie, prei 1 - 1,5 kg
Ÿ
koolgroenten: witte kool, rode kool, bloemkool, spruiten  1,5 - 2 kg
Ÿ
peulgewassen: erwten, bonen     0,5 - 1 kg
Ÿ
kruiden: kervel, bieslook, tijm, basilicum   0,5 - 1 kg

ECOSTYLE UNIVERSELE ORGANISCHE MESTSTOF NPK 7-4-6

DOSERING:
1E BEMESTING 1 KG/10 M2
2E BEMESTING 1 KG 10 M2

Organische meststoffen
Organische meststoffen zijn samengesteld uit 100% natuureigen, organische grondstoffen van plantaardige of dierlijke oorsprong. De organische grondstoffen worden door het bodemleven omgezet in opneembare voeding voor de plant. De plant bepaalt zelf wanneer hij welke voedingsstoffen opneemt. Zo is er altijd sprake van een optimale, natuurlijke groei van de plant. Ook zorgen ze voor een goede groei zodat de kans op ziekten en plagen afneemt.

BEKALKING VAN DE GROND
Een voorjaarsbekalking is een maatregel die uitgevoerd moet worden als in het najaar geen bekalking mogelijk is geweest.
Bij een voorjaarsbekalking moet gekozen worden voor een snelwerkende meststof. Hiervoor komen in aanmerking Dolokal in poedervorm, vroeg in het voorjaar, en wat later in het seizoen zeewierkalk of A-Z kalk in korrelvorm. Deze 2 kalksoorten zijn wat zachter en worden sneller in de grond opgenomen.

Kleigronden
Voor zeeklei wordt als regel een pH van 6,5-7,0 geadviseerd. Let op: per gewas kan dit verschillen.
Om de zuurgraad van uw grond te bepalen kunt u in de winkel een setje bodemtesters kopen van Ecostyle.

PATENTKALI.
Waaruit bestaat patent kali en waar is het goed voor?

Patentkali bestaat uit zoals de naam al zegt, voornamelijk uit Kali en dan nog wat Magnesium. De samenstelling is in meststoffen 30-10, waarvan 30 dus voor kali staat en 10 voor magnesium.

Deze meststof is te gebruiken voor knolgewassen waaronder de aardappel. Bij aardappelen is deze stof te gebruiken bij het poten en wel met ongeveer 50 gram per m². Bij het aanaarden van de aardappelen kan er dan nog eens 50 gr. per m² worden gestrooid.
Deze meststof is bij de aardappel goed voor de zetmeelhuishouding in de aardappel en ook de beruchte blauwe plekken op de aardappelen worden erdoor verminderd. Op de waterhuishouding heeft het ook een positieve invloed en voorkomt glazigheid van de aardappelen.

KALKAMMONSALPETER (KAS).
Hogere opbrengst met ammoniumnitraat
Kalkammonsalpeter bevat zowel ammonium- als nitraatstikstof. Dat is nodig voor een hoog stikstofrendement en een vlotte gewasgroei.

MENGMEST.
Gebruik NPK 12-10-18 eenmaal in de 4 tot 6 weken van half maart tot eind augustus.
Let op dat de korrels niet de planten raken. Deze kunnen dan verbranden.
Teveel mest kan ook wortelverbranding tot gevolg hebben en bodemhuishouding verstoren.

BLOEDMEEL
Bloedmeel is een 100% natuurlijke stikstofmeststof die snel door de plant opgenomen wordt. Stikstof (N) is naast fosfaat (P) en kalium (K) één van de belangrijkste voedingselementen die een plant nodig heeft.
Deze meststof heft het stikstoftekort op in b.v. uw gazon zodat klaver en rooddraad minder kans krijgen.
Ook de buxus krijgt hierdoor een mooie groene kleur.
Gebruik ongeveer 5 kg per 100 m2.

BEENDERMEEL
Met beendermeel vult u de fosfaattekorten in de bodem aan. Deze fosfaten zijn noodzakelijk voor de bloei en wortelontwikkeling. Is ook geschikt voor een siertuin. Samenstelling van beendermeel is N 5% en P 16%.
Dosering  ± 5 kg per 100 m2
Nieuwjaarsreceptie

Het bestuur nodigt u allen uit om elkaar een voorspoedig jaar toe te wensen op zaterdag 5 januari 2013 in het tuinhuis. U bent welkom vanaf  10.00 uur

Voor in de agenda.

De algemene ledenvergadering is vastgesteld op 12 maart 2013 in Ter Reede.
De agenda krijgt u te zijner tijd weer toegestuurd.