november 2012

Van de voorzitter

Voorlichting

Zonnepanelen

Bewaren van oogst

Eindelijk

Druiven snoeien

Inhoud:
{

Voorlichting


Op 27 november a.s. komt dhr. Vreeken van Vreeken Zaadhuis uit Dordrecht voor de leden een

Informatie geven.

Deze zal plaats vinden in het speelhuis van Ter Reede aanvang 19.30 uur.

Waarom Ton Vreeken?

Goed verhaal , Ton gaat het die avond hebben over “vergeten groenten ”maar niet alleen daar over ook over alles wat maar te maken heeft met de start van een mooie oogst  of dat nu groente of bloemen of aardappelen zijn.

Voor een ieder die alvast een voorproefje wil , hierbij het adres van zijn website.

www.vreeken.nl

Houdt u mail in de gaten en het mededelingen bord aan het tuinhuis voor de juiste tijd en plaats .

Zonnepanelen

Beste medetuinders, wellicht is het u niet ontgaan dat er op het dak van het Tuinhuis enige tijd geleden Zonnepanelen werden geplaatst. Een mooie gelegenheid om u in deze nieuwsbrief bij te praten. In het vroege voorjaar 2012 werd door Zoneffect een samenwerking met de Z.M.F. en Zeewind een project gestart om deze panelen te promoten. In ons mooie Zeeland werd daar grootschalig gebruik van gemaakt. Er werden voorlichtingsavonden georganiseerd waar uitleg werd gegeven en vragen konden worden gesteld. Er werden rekenvoorbeelden gepresenteerd wat de kosten van de investeringen zouden kunnen zijn en, natuurlijk ook belangrijk, hoe deze zich zouden terugverdienen. Tevens kon onze Vereniging hiermee ook een bijdrage leveren aan een schoner milieu. Er werden offertes opgevraagd en uw Bestuur besloot om een 12 tal panelen aan te schaffen. Waarom 12 vraag u zich misschien af?. Dit aantal panelen wekt ongeveer ons totale jaarverbruik aan stroom op. Meer opwekken is niet zo zinvol omdat Delta het meerdere dan het eigen verbruik voor een paar eurocenten terugkoopt. Het is echt leuk om te zien dat onze stroommeter in het Tuinhuis veelal terugdraait. De panelen werden geïnstalleerd op 3 juni 2012. Vandaag ( 31/10) hebben we de meterstanden weer opgenomen. Het resultaat: er werd totaal 1178 kwu geproduceerd en er waren 1458 effectieve zon-productie uren. Minus ons eigen verbruik werd nog 146 kwu teruggeleverd aan het net. De productie zal uiteraard de komende winter minder zijn. Voorwaar een prima investering voor onze Vereniging en goed voor het milieu.
Dick Ouwerling.
Van de voorzitter

Zo regelmatig wordt je als voorzitter gevraagd een stukje te schrijven voor de nieuwsbrief. Hoort er nu eenmaal bij, maar waarover moet ik dan schrijven …………
Er zijn talloze onderwerpen die hiervoor in aanmerkingen komen en dat maakt het juist zo lastig. Het weer, terugkijken naar een geslaagd tuinseizoen (daar kunnen we natuurlijk ook een discussie over starten), wat gebeurtenissen op het complex of toch maar ‘anekdotes van een zaterdagochtend in de kantine’. Niets van dit alles, want dat laat ik lekker aan anderen over.
Waarom hebben we eigenlijk een volkstuintje? Ook hier zijn verschillende antwoorden op te geven: Je kunt lekker buiten bezig zijn; Heerlijk zo’n siertuin; Gezond om eigen groenten en fruit te eten; ………………… of vul zelf maar in.
Het enige juiste antwoord:
Mensen worden gelukkiger door het eten van meer groenten en fruit. Er blijkt een sterke relatie te bestaan tussen de hoeveelheid groenten en fruit die we dagelijks eten en ons geluksgevoel: Hoe gezonder we eten, hoe beter we ons voelen! Een uitgebreid onderzoek in het Verenigd Koninkrijk heeft uitgewezen hoeveel porties groenten en fruit we per dag moeten eten om ons optimaal te voelen. Het ‘magische’ aantal is zeven porties van 80 gram groenten en fruit.
De studie werd uitgevoerd door de Universiteit van Warwick. Van 80.000 Britten werden, gedurende een aantal jaren, de eetgewoonten en gevoelens geanalyseerd. Daaruit bleek dat wie zeven porties fruit per dag eet, zich vrolijker, geliefder en optimistischer voelt. De wetenschappers weten niet hoe deze voedingsmiddelen het welzijn verbeteren, ze bevatten wel chemische stoffen die oxidanten en het stressniveau verlagen.
In Nederland kennen we het principe ‘eet twee ons groenten en twee stuks fruit per dag’. Om ons geluk te bevorderen zullen we die norm dus omhoog moeten brengen.
Nog een ander aspect:
Oudere volkstuinbezitters zijn gezonder dan hun leeftijdsgenoten zonder volkstuin. Ze bewegen ook meer en voelen zich minder eenzaam dan hun buren zonder tuin. Ook hier een onderzoek, maar dan in Nederland uitgevoerd. Het gaat te ver om het gehele onderzoek te vermelden, maar voor wie het wil lezen kan dit op onze website vinden: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=8524#1b
Wel wil ik u een aantal “Kenmerken van volkstuinders” niet onthouden:
- gemiddelde leeftijd: 61,5 jaar
- hebben gemiddeld 6-10 jaar een volkstuin
- 53% is man
- 49% is gepensioneerd
- 62% is getrouwd
- 45% is hoger opgeleid, 17% maakte de middelbare school niet af
- 64% woont in een flat/appartement, 36% woont in een half vrijstaand huis of beneden/bovenwoning
- 49% heeft thuis een tuin
- 54% heeft een siertuin, 27% heeft een moestuin, 19% heeft een gemengde tuin
- 54% eet regelmatig groente of fruit van de volkstuin
- zijn in de zomer gemiddeld 32 uur per week op hun tuin (in de winter 7 uur)
- besteden gemiddeld 62% van hun tijd op de tuin aan tuinieren
- geven in ruime meerderheid aan zich (91%) gezonder (86%) en minder gestrest (84%) te voelen na een bezoek aan hun volkstuin
- 56% vindt ‘ontspanning’ een zeer belangrijke reden om een volkstuin te hebben
- 50% vindt ‘actief bezig zijn’ een zeer belangrijke reden
- 42% vindt ‘gezondheid’ een zeer belangrijke reden
- slechts 17% vindt ‘gezelligheid en sociale contacten” een zeer belangrijke reden.
Dat we nog lang gelukkig en gezond op ons complex aan de gang kunnen blijven.

Jan de Wilde
voorzitter
Bewaren van oogst, opbrengst van uw tuin.

Hier een stukje over het bewaren van de oogst van dit jaar.
Naast de oude vertrouwde vriezer, zijn er nog allerlei methode’s om uw oogst te bewaren nu de winter weer in aan tocht is.
a) Winterharde groentes als winterprei, koolsoorten als boeren kool , spruitkool , pastinaak, rode biet kunnen prima op het land worden bewaard.
b) Andere groenten kunnen worden bewaard op een vorstvrije maar koele, koude plaats denk hierbij aan aardappelen, wortelen , rode biet, rodekool, savooie kool , uien en knoflook.
Bij het bewaren van sluitkool (rode, savooie) denk er aan om de stronk en wortel aan  de kool te laten zitten, dan kunt de kool langer bewaren.
c) Ook inmaken van groente is een leuk en goed alternatief, denk hier bij aan snijbonen in het zout, zuurkool, maar ook ingemaakte tomatenpuree.
Op het internet is een keur aan recepten en materiaal te vinden om zaken in te maken/ te wecken.
d) Wortelen en ook rode bieten kunnen goed bewaard worden in bakken / emmers droog zand, let wel op dat de wortels droog zijn en dat voldoende ruimte tussen de wortels / bieten zit.
e) Allerlei kruiden laten zich goed bewaren , door ze te drogen  doe dit wel uit de zon maar op een luchtige plaats (anders last van schimmels).Ook drogen in een oven gaat goed , let wel op dat de temp. niet te hoog is.
Verder is het ook leuk om op deze manier bezig te zijn met uw eigen geteelde producten , want zeker nu het regent en kouder wordt komen we niet meer zo vaak naar onze tuin en nu houden we gevoel met de tuin.
Succes met alle bewaar tips en bij vragen kunt uw altijd op zaterdag terecht in het tuinhuis.
Eindelijk!

Zoals we allemaal wel weten zit het volkstuinieren sinds enkele jaren in de lift.
De meeste volkstuinverenigingen kennen momenteel lange wachtlijsten.
Het aanbod van zaden,al of niet van vergeten groenten is talrijk en de workshops over weer nieuwe manieren van tuinieren blijven actueel.
Wat wel een echte primeur is, is dat er in november voor het eerst in de geschiedenis een volkstuinbeurs wordt gehouden.
Gedurende drie dagen zal in Apeldoorn de eerste volkstuinbeurs van Nederland georganiseerd worden. Op 22 t/m 25 november kunt u een bezoek brengen aan de                                

                                       Volkstuinvakbeurs Groene Passie
Er zijn stands over zaden,kweekmethodes gereedschappen etc.etc.
Ook worden er op alle beursdagen lezingen gegeven.
Kortingskaarten op de entree zijn in de tuinwinkel of de kantine voorradig.
Druiven snoeien: de zomersnoei en de wintersnoei

Wintersnoei druiven
Mocht je tijden je druivenplant hebben verwaarloosd waardoor je flink moet gaan snoeien of je wilt grote dikke ranken snoeien, dan is dit het juiste moment daarvoor.
De manier waarop er gesnoeid moet worden, hangt uiteraard af van de vorm van de druivenplant. Snoei hem naar eigen inzicht weer in de juiste vorm.
Zorg dat je ranken behoud die als draagranken kunnen fungeren voor de nieuwe druivenscheuten van volgend jaar. De rest van de struik mag je kort snoeien tot op de draagarmen. Het beste is om te snoeien net boven een oog, of ongeveer 1 – 2cm vanaf de draagrank.